Grundtvigsk Forum

Grundtvigsk Forum, forår 2018 

Møder og gudstjenester foregår i Sankt Markus kirkes lokaler. Medlemmer af Grundtvigsk Forum og Studenterkredsen har gensidigt gratis adgang til hinandens møder.

Ikke-medlemmer betaler kr. 25 i mødeafgift..

  • 20. feb. kl. 19.30 – Tidl. højskoleforstander og valgmenighedspræst Kurt V. Andersen: “Den gode vilje og personlige samtaler”
  • 20. marts kl. 19.30 – Tidl. sognepræst Johs. H. Christensen: “Bergmans film og liv”
  • 17. april kl. 19.30 – Prof. emer. Bo Hakon Jørgensen: “Ikke Guds tavshed – men kærlighedens tavshed” – samt ordinær generalforsamling

***************************************************************************************************

20. februar kl. 19.30

Tidl. højskoleforstander og valgmenighedspræst Kurt V. Andersen:

DEN GODE VILJE OG PERSONLIGE SAMTALER.

Den uomgængelige menneskelige tragedie er at: Det gode vi vil, gør vi ikke og det onde vi ikke vil, det gør vi. Sådan hævder i alt fald apostlen Paulus.

Med inspiration fra sine forældres ægteskab skildrer den svenske forfatter og filmmager Ingmar Bergman denne tragedie.

Det unge ægtepar Bergman prøver med god vilje, at trodse alle personlige og sociale forskelle, men kommer til at gøre hinanden ubodeligt ondt.Den unge hustrus mor havde allerede forgæves advaret mod netop den tragedie. Vi mennesker tror heldigvis gang på gang på, at vi kan overvinde eller undgå tragedien.Den gode vilje rækker ikke, må vi som altid konstatere.

Bergman skildrer i bogen ”Personlige samtaler” den unge præstekone Annas samtaler med sin gamle konfirmationspræst. Samtalerne kredser om Annas tvivlsomme hensyn og hendes motiver for at ”beskytte” den noget skrøbelige ægtemand.

Kurt V. Andersen vil til indledning give en kort skildring af Ingmar Bergmans liv og vil med udgangspunkt i enkelte afsnit/ scener skildre den grundlæggende menneskelige tragedie.

**************************************************************************************************

20. marts kl. 19.30

Tidl. Sognepræst Johs. H. Christensen:

Bergmanns film og liv

Foredraget vil med eksempler fra Bergmans filmkunst skildre relationen mellem hans eget liv, som det oprulles i erindringerne “Laterna Magica” (1987) og hans filmkunst. Der vil være indlagte filmklip.

Johs. H. Christensen f. 1941; cand. theol. 1970, lektor på Danmarks Biblioteksskole i fagene religion, filosofi og medier 1970 – 81; fra 1981 – 2009 sognepræst i Skovshoved. Har siddet i redaktionen af det litterære tidsskrift KRITIK og i film- og medietidsskriftet LEVENDE BILLEDER. Film- og litteraturanmelder ved tre forskellige aviser fra 1980 – 2017, Senest 21 år på Jyllands Posten. Har skrevet om både filmkunst og litteratur og udgivet tre prædikensamlinger, de seneste to bind i 2011.

***************************************************************************************************

17. april kl. 19.30

Prof. emer. Bo Hakon Jørgensen:

Ikke Guds tavshed – men kærlighedens tavshed.

I en stor del af Bergmans filmforfatterskab har det handlet om Guds tavshed. I hans sidste film Sarabande fra 2003 (filmen vises som første del af foredraget) har kærligheden forvildet sig ind i incest som et billede på det bredere forhold, at kærligheden ikke søger sin lige mere, den er blevet tavs , svarer ikke længere. Hvordan er det gået til, at vores kærlighedsforståelse er havnet i denne vrange udgave, synes filmen at spørge. Men Bergman ville ikke være Bergman, hvis ikke dette incestuøse balancerede med en ligeså voldsom modsat udvikling nemlig henimod em tro på kærligheden ud over døden.

I forbindelse med mødet afholdes generalforsamling.

****************************************************************************************************

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………..